Portret in opdracht

Liefde voor het portret

Naar aanleiding van het portret dat ik van haar dochter schilderde zei de moeder:” Ik vind het steeds mooier worden, hoe langer ik ernaar kijk”. Van zo'n opmerking word ik erg blij, dan is mijn missie geslaagd!

 

Tot mijn grote spijt werd er op de opleiding die ik gevolgd heb (Hogeschool Amsterdam, vroeger d”Witte Leli, diploma behaald in 1993) geen aandacht besteed aan het tekenen en schilderen van portretten.

 

Om aan mijn verlangen tegemoet te komen richtte ik in 1996 “Portretgroep Koppen bij elkaar” op. Samen met een aantal enthousiaste collega’s stortte ik me vanaf die tijd op de portretkunst. Elke week tekenden/schilderden we een portret naar model in een tijdsbestek van twee keer drie kwartier. Portretgroep Koppen bij elkaar bestaat nog steeds, zij het dat we de frequentie sinds kort teruggebracht hebben tot twee keer per maand en niet meer in mijn atelier samenkomen. Het gevolg van deze jarenlange training in het portretschilderen is dat dat ik vrij snel kan werken. Urenlang poseren is dan ook niet nodig, mocht u een portret willen laten maken.

 

Hoewel ik gebruik maak van foto’s naast het poseren, houd ik niet zo van een al te fotografisch resultaat. Als je een schilderij als een foto wilt, kun je beter een goede foto laten maken, toch? De persoonlijke touch en invulling door de kunstenaar maken een portret bijzonder en uniek. Een goed portret laat behalve de geportretteerde ook iets van de kunstenaar zien.

 

In de loop der jaren heb ik verschillende technieken en materialen uitgeprobeerd. Uiteindelijk ben ik toch het meest verknocht geraakt aan olieverf (op waterbasis). Dit neemt niet weg dat een portret in een andere techniek, zoals houtskool of softpastel, ook tot de mogelijkheden behoort.

 

Een opdracht

 

Een getekend/geschilderd portret zal door de jaren heen steeds waardevoller worden. Het is uniek en onvervangbaar. De aandacht van de kunstenaar voor het model zal in het portret voelbaar zijn. Een ontmoeting van mens tot mens, zonder woorden maar toch dicht bij elkaar.

 

Mocht u besluiten mij een portretopdracht te geven dan nodig ik u uit in mijn atelier om kennis te maken. We bespreken dan uw wensen m.b.t. het formaat van het portret, de techniek en wat er precies op het doek moet komen (hoofd/nek/schouders of een groter deel van het lichaam, misschien zelfs de hele figuur?). Ook praktische zaken zoals wanneer/hoe vaak degene die geportretteerd gaat worden, komt poseren, de kosten en de tijdsduur nodig om het portret te voltooien. De geportretteerde zal ongeveer twee keer moeten poseren. De eerste keer en halverwege het proces. De duur van het poseren is per keer ongeveer twee uur (met een pauze).

Portret van uw huisdier

Behalve van mensen, houd ik ook veel van dieren. U kunt mij vragen een portret van uw huisdier te maken. 

Omdat dieren niet kunnen poseren, gebruik ik foto's voor het maken van het portret. 


Kosten

 

Ik vraag een (niet terugvorderbare) aanbetaling om te kunnen beginnen. Dit is voor de aanschaf van de benodigde materialen en de eerste investering van mijn tijd.

Als u tevreden bent met het uiteindelijke resultaat kunt u het portret kopen.

 

Een portret, olieverf op doek kost:

40 x 50 cm - euro 450,00 (aanbetaling: euro 100,00)

50 x 60 cm - euro 650,--   (aanbetaling: euro 150,00)

60 x 80 cm - euro 850,00 (aanbetaling: euro 200,00)

 

(andere maten zijn ook mogelijk, dit is een indicatie).

 

Interesse?

 

Neem dan contact op via de mail: mpruimboom@gmail.com

(Zie onder Contact op deze site)

 

Marianne Pruimboom,

6 juni 2018